Ørsted vippet af pinden som verdens mest bæredygtige selskab

Ørsted rykker ned på en 2.-plads over verdens mest bæredygtige virksomheder, viser seneste opgørelse fra canadisk analysehus. Flere danske selskaber går tilbage, mens et rykker frem

20191025-122259-A_40Mb.jpg
Ørsted er rykket fra en førsteplads til nr. 2 i den seneste opgørelse over verdens mest bæredygtige selskaber i verden. Foto: PR
Bæredygtig
25. jan 2021 KL. 6:00

Flere af Danmarks største grønne virksomheder må se sig slået af andre globale selskaber målt på bæredygtighed.

Det viser den nyeste opgørelse fra det canadiske analysehus Corporate Knights, der hvert år rangerer selskaber med en omsætning på over 1 mia. dollar ud fra en række parametre, der regnet sammen giver en virksomhed en score. De bedste fremgår herefter i indekset Global 100.

Sidste år befandt Ørsted sig for første gang på toppen af listen. I den nye opgørelse er energiselskabet faldet til en andenplads og overhalet af den franske koncern Schneider Electrics, der bl.a. arbejder med energioptimering.

Ørsted er dog stadig det mest bæredygtige energiselskab og har ligget i toppen af indekset de seneste tre år, noterer Jakob Askou Bøss, strategi- og kommunikationsdirektør i Ørsted, i en skriftlig kommentar til Børsen.

Virksomheder er nødt til at udvikle bæredygtige forretningsmodeller – både for at bidrage til kampen mod klimaforandringerne, men faktisk også for at overleve Mads Nipper, adm. direktør, Ørsted

Samtidig har virksomheden forbedret sin score i forhold til sidste år.

“Det betyder, at vi fastholder vores position som verdens mest bæredygtige energiselskab for tredje år i træk, noget der aldrig er sket tidligere. Det er kun positivt, at der er mange virksomheder, som for alvor rykker på bæredygtighedsdagsordenen – det er det, der skal til, for at skabe en mere bæredygtig verden.”

Vil dele viden

I en meddelelse fra Ørsted om den seneste placering siger Toby Heaps, adm., direktør for Corporate Knights, om selskabets arbejde med bæredygtighed:

“Ved at vise, hvordan en større virksomhed hurtigt og rentabelt kunne gå fra sort til grøn energi, har Ørsted fortjent sin plads som det mest inspirerende og bæredygtige energiselskab på kloden,” lyder det.

Mads Nipper er netop tiltrådt som ny adm. direktør for Ørsted. Selskabets omstilling fra sort til grøn forpligter til at dele erfaringerne, mener han. Derfor vil Ørsted i en minidokumentar og den kommende bæredygtighedsrapport bl.a. dele den strategiske tilgang til dagsordenen.

“Virksomheder er nødt til at udvikle bæredygtige forretningsmodeller – både for at bidrage til kampen mod klimaforandringerne, men faktisk også for at overleve,” siger Mads Nipper i en meddelelse og fortsætter:

“Ørsted-transformationen er ikke en standardløsning, og vores læringer er ikke nødvendigvis relevante for alle virksomheder, men jeg håber, at vi ved at dele vores erfaringer med at transformere og præstere på samme tid kan være med til at inspirere andre virksomheder til at sætte fart på den grønne omstilling.”

Katalysator for mere

Ingredienskoncernen Chr. Hansen er en anden af de danske selskaber, der i fire år har været en del af opgørelsen. Sidste år befandt virksomheden sig på en andenplads, men lander i dag som nr. 24.

Det er dog fortsat den højeste placering i forhold til konkurrenterne i biotekindustrien, gør selskabet opmærksom på over for Børsen.

Vi tror på, at disse små magtfulde mikrober kommer til at spille en helt central rolle i den grønne omstilling Chr. Hansen

Og topplaceringerne de sidste par år har ifølge Chr. Hansen været katalysator for et endnu stærkere fokus på, hvordan selskabet kan bidrage til en mere bæredygtig fremtid.

“Som organisation er vi fortsat top motiverede for denne rejse og vores ambitioner er stadig meget høje. Chr. Hansen har en unik teknologi baseret på mikrober, og selvom vi hver dag rammer mere end en milliard forbrugere med vores ingredienser, så ser vi stadig et stort uforløst potentiale. Vi tror på, at disse små magtfulde mikrober kommer til at spille en helt central rolle i den grønne omstilling,” skriver selskabet.

Mere end 80 pct. af Chr. Hansens omsætning stammer direkte fra produkter, der støtter op om FN's verdensmål.

Også Novozymes har fået en noget lavere placering med nr. 36 mod en sjetteplads på den seneste opgørelse. Det samme gælder for Novo Nordisk, der lander som nr. 98 sammenlignet med nr. 71 sidste år.

I alt optræder fem af Danmarks største virksomheder på opgørelsen. Alle anerkendte frontløbere på den grønne dagsorden. Vindmølleproducenten Vestas har som den eneste rykket sig op ad listen til nr. 21. fra nr. 37 sidste år.

Flere klimaopgørelser

Corporate Knights er langt fra ene om at lave opgørelser over virksomheders grønne arbejde.

Organisationen Carbon Disclosure Projects (CDP) har i 20 år analyseret klimadata fra selskaber verden over og offentliggjorde inden jul sin seneste liste, hvor ca. 5800 selskaber er bedømt ud fra deres evne til at være gennemsigtige i deres klimaarbejde, samt hvor langt de er med at reducere deres belastning på kloden.

Omkring 5 pct. af de analyserede virksomheder fik topkarakter. Herunder Lundbeck, Novo Nordisk og Ørsted.

I år er 8080 virksomheder blevet rangeret af Corporate Knights. Nye parametre er kommet til for at se nærmere på bekymringer udsprunget af bl.a. coronapandemien og bevægelsen Black Lives Matter.

Det drejer sig bl.a. om betalt sygeorlov, etnisk diversitet i ledelser og bestyrelser samt rene grønne investeringer, skriver analysehuset.

I gennemsnit falder en tredjedel af investeringerne lavet af selskaberne i top 100 under kategorien rene. Det gælder ifølge Corporate Knights for under 25 pct. af konkurrenterne i MSCI-indekset.